Thursday, April 30, 2009

Vopsire textila in masina de spalat

Acum vreo 2 saptamani mi-am luat inima in dinti si mi-am vopsit o bluza...in masina de spalat. Bluzita in sine imi placea foarte mult, doar culoarea nu ma incanta: era un bej deschis, aproape culoarea pielii, si ma facea foarte palida si stearsa.



Intamplator am gasit la dm vopsea textila pentru masina de spalat (initial planuiam sa o iau de pe eBay). Am folosit Simplicol Textil-Echtfarbe in varianta Dunkelrot (chiar nu stiu daca se gaseste si in Romania). De asemenea mi-am cuparat si un decolorant-inalbitor ca sa indepartez intai culoarea bej din bluzita.
Si pentru ca cu Simplicol se pot vopsi pana la 600g de textile in cea mai intensa nuanta (cu cat mai multe textile, cu atat nuanta devinde mai deschisa/pala), am decis sa vopsesc si niste lenjerie de care ma plictisisem:


In prima faza am pus hainele in masina de spalat (in prealabil le-am umezit), am adaugat inalbitorul in locul detergentului si am spalat normal la 40 de grade. Rezultatul este aici:

Nu numai ca inalbitorul nu a facut lucrurile albe, dar mie personal mi se pare ca s-a intensificat chiar culoarea. E drept ca in poza hainele erau inca ude, proaspat scoase din masina, dar sincer, culoarea bluzitei mi se parea mult mai spre galben decat initial. To cut the long story short, nu folositi decolorat, la mine nu a avut absolut niciun efect!

Am zis totusi sa nu ma descurajez si sa continui normal procesul de vopsire. Am bagat iarasi hainele in masina de spalat, si odata cu ele am adaugat in cuva (!) pliculetul de Echtfix - un praf care se gaseste in cutia de Simplicol - plus 500g de sare normala de bucatarie. Apoi am pornit masina pe programul normal, tot la 40 de grade. Conform instructiunilor, am adaugat deabia dupa 5 min culoarea propriu-zisa in locul pentru detergent si am clatit cu apa.

Rezulatul este fantastic! Culoarea a iesit un zmeuriu delicios, iar faptul ca bluzita era initial bej nu a contat deloc; culoarea a iesit la fel de intensa si de zmeurie atat pe bluza cat si pe lenjeria de culoare alba. Pe cea albastra, datorita suprapunerilor de culoare, zmeuriul a devenit un rosu inchis-lila.







Ce trebuie stiut insa e ca se pot vopsi numai fibrele naturale (bumbac, viscoza, in), iar amestecurile din aceste fibre plus fibre sintetice vor da un efect "melange", deoarece numai fibrele naturale se vor colora. In cazul meu de exemplu, nu s-au vopsit cusaturile (ata probabil era sintetica), dar din fericire nu sare atat de tare in ochi.
Asa ca spor la vopsit daca aveti chef de o schimbare!

21 comments:

Nine said...

Ce tare!
Si eu mi-as dori sa-mi vopsesc odata ceva, dar nu stiu daca ramane culoarea destul de bine si nu se mai sterge la urmatoarea spalare.

Btw, mai stii tricoul mov pe care mi-am luat-o de la H&M? A iesit asa de multa culoare la spalare, incat s-a facut eticheta mai mov decat tricoul in sine. :P

ioana

verde ursuz said...

wow, ce fain! Nici nu ştiam că există vopsea textilă pentru maşina de spălat! Arată super fain vopsite! :) Nice colour choice!

Paula said...

Nu-mi vine sa cred la ce te-ai gandit! Anyway, efectul este chiar reusit :D Mult mai ok culoarea asta.

Cu blugi ai incercat ?

Anonymous said...

Poti te rog sa-mi spui exact de unde ai luat vopseaua Brauns Heitmann - Simplicol - Vopsea pentru textile? Nu stiu ce inseamna "dm"
Mersi frumos

Cinnamon said...

@anonymous:
dm - http://dmdrogeriemarkt.ro/

Anonymous said...

Eu am incercat Jacquard Acid Dyes... si am fost foarte multumit de rezultate. Se fixeaza cu otet. Aici am vazut ca le au pe stoc si preturile sunt OK zic eu.
http://www.colorit.ro/products/vopsea-textile-jacquard-acid-dyes-.html
sau aici:
http://www.picturaonline.ro/shop/culori-si-seturi-de-pictura/08-culori-textile/culori-pulbere-pt-textile-acid-dyes-14-gr-/prod_36.html

Anonymous said...

as vopsi si eu ceva haine dar taree mie frica sa nu se strice masina de spalat ca e noua.... sarea aia nu strica ceva piese pe acolo nu stii? merci

bala cristina said...

Am cautat la DM Simplicol dar nu am gasit in Romania...Ma poate ajuta cineva :D Miiiii.... de multumiri!

bala cristina said...

Referitor la Jacquard Acid Dyes, la ce temperatura ai folosit-o? Am citit pe instructiunile de folosire ca se regleaza masina de spalat la cea mai mare temparatura...eu nu pot sa bag la 90 de grade bluza cand pe eticheta scrie 40 de grade!

Anonymous said...

scuze, ma bag si eu in seama, imi poti explica cum de s-a vopsit bluza iar eticheta cea mica pe care apare marimea a ramas tot alba? multumesc frumos!

Cinnamon said...

@Cristina: nu stiuce sfat sa iti dau referitor la Jaquard Acid Dyes, pentru ca eu am folosit Simplicol.

@Anonyomous: cel mai probabil eticheta este din poliester, iar vopselele de genul acesta vopsesc doa rbumbacul si alte fibre naturale. La fel se intampla si cu cusaturile (daca ata a fost poliester nu se vor vopsi).

Anonymous said...

Multumesc mult pentru raspuns!

Jannet si Isabel A said...

Daca doriti vospea pentru textile in masina de spalat Coloreria italiana ,da-ti-mi un mail la cicivio@yahoo.com si va trimit detalii ,poze cu vopseau si prospectul.Avem toate culorile ,chiar si culoarea fosforescenta ,avem vopsele special create pentru blugi.

Anonymous said...

Salut,

Am si eu o intrebare: nu se poate strica masina de spalat? sau nu se pot colora si rufele spalate ulterior?

mersi!

Jannet si Isabel A said...

Nu, nu se strica masina de spalat.Vopseaua este creata pentru vopsirea hainelor acasa in masina de spalat ,iar rezultatele sunt uimitoare.Dupa vopsire ,este recomandat ca pentru spalare , hainele vopsite sa nu se amestece cu alte haine in primele 3,4 spalari

Anonymous said...

Buna. Am o rochie, lunga un gri inchis spre mov si as vrea sa o fac culoarea sampaniei. Ma gandeam sa o decolorez intai si pe urma sa o vopsesc in culoarea respectiva. Crezi ca ar merge asa?
Multumesc.

Gratiani said...

Wow, mersi mult pentru informatii, mi-am comandat si eu vopseaua JetBlack de la Jacquard, sper sa iasa bine blugii:D

Anonymous said...

Eu am gasit vopsea pt textile aici:
www.picturaonline.ro/shop/culori-si-seturi-de-pictura/08-culori-textile/cat_20.html
si aici:
www.colorit.ro/categories/Culori-si-Vopsele/Culori-si-Vopsea-pt.-Textile/
Am gasit unele care merg mai bine pentru lana (Jacquard Acid Dyes)si altele pt bumbac, etc. (Nerchau Batik)

Anonymous said...

Am si eu o intrebare. Cam cat timp a tinut vopseaua, la cate spalari se duce? In caz de umezeala, se ia culoarea pe piele sau e rezistenta la apa?
Va multumesc anticipat!:)

Irys said...

Vopsirea e definitiva, nu se duce la spalari (desigur se mai pierde din stralucirea culorilor, ca la orice obiect de imbracaminte) si nu se ia pe piele.

Unknown said...

Dm este numele magazinului